Forandringer – jo, tak!

På rekordtid kom banen ved Multiparken i gang og blev taget i brug

(Sommeren 2016)Hvad er det, der skaber forandringer? Og hvad er det, der skaber forbedringer?
Det er jo nogle svære spørgsmål, ikke mindst fordi der er stor forskel på forandringer og forbedringer. Særligt i dagens politiske billede. Besparelser bliver ofte forklædt som forandringer, men de kan meget let være forringelser. Der er altså ingen lighedstegn.Vi kan jo tage nogle eksempler fra vores alles hverdag. Hvis vi kigger på Nakskov, er der i den seneste tid sket en masse forandringer, og det er glædeligt, når det er som med det tidligere JyskeBank på Axeltorv, hvor to yngre forretningsfolk vil lave forretning, men kombinere det med en slags filantropi, fordi ungdommen i byen mangler nogle spændende tilbud, som de ovenikøbet vil lade de unge styre under ansvar og lidt kontrol.Forbedringen sker for alvor, når de unge mennesker for alvor melder sig under fanerne og giver et
et nap med for at give stedet sjæl og et nyt såkaldt ejerskab – nemlig at inddrage sig.Det bliver virkelig spændende at følge de næste måneder. Potentialet er der i den grad. En mindst lige så spændende og interessant forandring er, at se pumptrack-banen ved A.E. Hansens Vej blive til virkelighed. Det er nemlig lykkedes at samle så mange penge, at der kun en uge efter sidste blads udgivelse blev sat en spade i jorden. Spaden sad på en minigraver, men det er Kim Tach med opbakning fra Gadeidræt, Nakskov.nu og ikke mindst Nakskov Multipark, der har lagt det økonomiske fundament, men der er rigtig mange, der har givet bidrag, og derfor er det lykkedes at få banen i gang på rekordtid. Andre forandringer i Nakskov er, at Mazar har valgt at lukke – men ikke for at der bliver en tom butik. I stedet kommer
en helt ny butik – Normal – og her kommer Nakskov ind som by nummer 7, der får denne nye type butik. Det bliver super spændende at følge, og inden for kort tid slår butikken dørene op.
Ligesom den tidligere Jyskebank på Axeltorv får nyt liv, så skal en anden tidligere bankfilial også have nyt liv. I det tidligere Danske Bank i Søndergade, der ellers har ligget øde i flere år – kun afbrudt af visionsbutik i 4 måneder sidste år – bliver der også liv inden så længe. Det bliver Matas med en af byens tilbageflyttere, Michael Hausner, ved roret. Det bliver et kæmpe spring for Michael og hans personale og et stort spring i den rigtige retning for byens gågade. Det ender måske med at blive byens nye kraftcenter med en H&M, Nicolai, Synoptik og nu Matas sammen med Meny lige i ”baghaven”.

Danske Bank blev til Matas den 6. oktober 2016.

Det bliver en forandring, der kommer til at gøre en forskel af de helt store for Nakskov.
Også andre steder i byen er der sket store forandringer. I Tilegade har Nakskov Fællesværk netop afviklet et projekt med film om byen. Men det var de unge mennesker, der skulle fortælle deres oplevelser, og den 22. september kunne de afholde gallapremiere på deres film.
Ja, selv på den politiske scene er der forandringer på vej. Ib Andersen – kendt fra TV-realityserien ”Stadig på Røven” – vil nemlig give de siddende politikere kamp til stregen, og Ib har helt åbenlyst sagt, at han vil udfordre den siddende borgmester. Det er noget af en mundfuld at kaste sig ud i, men hvis man ikke vil investere af sig selv og sine ressourcer, så når man aldrig sine mål.
De kommende måneders – ca. 418 dage – valgkamp bliver spændende at følge. Det bliver spændende at se, hvad de etablerede politikere vil gøre for at modvirke Ib Andersens popularitet. Måske vil de prøve at tie Ib ihjel.
Man kan vel med god samvittighed konstatere, at der under alle omstændigheder må være forandringer på vej – sådan som man kan læse, hvis man giver sig tid til at læse dagsordener og referater fra det siddende byråd og de tilhørende udvalg.
Hvad forandringerne vil blive efter en revisorpåtegning ikke mange virksomheder ønsker sig, er svært at spå om. Men læs blot her:

Kommunens økonomi
Der er afgivet bemærkning om, at Lolland Kommunes økonomi har nået et kritisk punkt, og at den gennemsnitlige likviditet forventes at blive negativ i løbet af 2016.
Såfremt der ikke findes en løsning, er der risiko for, at kommunen sættes under administration.
Særligt den sidste linje ville i hvert fald bekymre mange bankfolk og virksomhedsejere.

Er de kommunale forandringer – der reelt er forsøg på at spare penge – det vi ser frem til? Fx at flytte borgerservice væk fra bymidten, efterladende et tomt rådhus, der så stolt står og udstiller en tid, hvor fremgang og udvikling var byens dagsorden. Er det sådan, vi skal tegne vores kommune i fremtiden, eller skal der andre forandringer til?
Man siger, at forandring fryder. Men ikke alle forandringer er til gavn for ret mange –hvis for nogen overhovedet. Penge er oftest blot nogle tal på et papir eller i et regneark, men signalværdien af at spare nogle – i den sammenhæng – småpenge og lade hånt om menneskene, der rent faktisk betaler regningen: borgerne i vores kommune, er det den slags forandringer, vi ønsker?
Lad de gode kræfter tage teten. Vi har kræfterne og viljen. Nu skal der bare mere fut under kedlerne.

Det smukke gamle rådhus på Axeltorv er snart rømmet. Og hvad så? (sommeren 2016)