
Koloreret xylografi 1882. I dag på Danmarks Sukkermuseums samling.
Af Preben Jelsbak, Søllested, fmd. Danmarks Sukkermuseum (Skrevet i 2015)
I løbet af november og december 1997 blev der fundet frem til en række mennesker, der ville være med i opgaven. Det var personer fra sukkerfabrikken, fra landbruget, fra kommunen og flere andre interesseområder.
Et par år tidligere blev der arbejdet på at få etableret et sukkermuseum i Maribo i tilknytning til frilandsmuseet. Man havde skaffet visse midler, men projektet strandede. Museumsinspektøren på Stiftsmuseet i Maribo Thomas Lassen blev derfor også inddraget i den indledende fase til et museum i Nakskov.
I løbet af 1998 gennemførtes en række interessemø- der, hvor emnerne var projektoplæg, museumshus, økonomirammer,
Ved et møde med museumsinteressenter blev Danmarks Sukkermuseum stiftet den 6. maj 1999, og mu- seets formand blev Preben Jelsbak. De øvrige bestyrelsesmedlemmer blev kontorcheferne Frede Suhr, Erik Jørgensen, produktionschef Knud Andersen, roedyrker- formand Boye Clausen, kommunaldirektør Jørn Husted, landmand Bent Karlsen, landboformand Vagn Juszczyk og Helmuth Petersen.
For støtteforeningen lykkedes det i den næste tid at få sponseret de nødvendige midler til at komme i gang. Grundlæggende støttede Danisco Sugar projektet med godt 100.000 kr.,
Som propaganda blev der arrangeret en 14-dags udstilling fra mandag d. 21. februar til fredag d. 3. marts 2000 på Nakskov Bibliotek, hvor en stor del af museets ind- samlede effekter blev foreviget. På video blev der vist gamle sukkerfilm, og der blev afholdt flere forskellige foredrag. Udstillingen blev besøgt af over 1.000 personer.
Umiddelbart før udstillingen lykkedes det at finde et lokale på Løjtoftevej 22 i Nakskov hos Ole Iversen, et tre-års lejemål blev aftalt. Museet blev indviet den 15. juni 2000 efter to et halv års forarbejde. Til åbningsdagen kom mere end 100 gæster. Snoren blev klippet af Danisco’s tekniske direktør, Jesper Thomasen og Danske Roedyrkeres formand, Erik Thiesen, borgmester Flemming Bonne, og amtsrådsmedlem i Storstrømsamt Lillian Christensen var blandt åbningstalerne. Engagementet hos interessegruppen og arbejdet for at få museet op at stå var meget imponerende og ganske enormt.
Her kan du hente historien som PDF