Det er sket mange gange på FaceBook – og naturligvis også i andre sammenhænge. Spørgsmålet er blot: Hvad?
Men så er det godt, at der er et par friske herrer fra byen, som har taget sagen i egen hånd. Morten Andersen og Jacob Fugl er navnene.
De to har dog langt mere at byde på. De er iværksættere og innovative sjæle på mange måder. Derfor har det heller ikke ligget dem fjernt at tage initiativer, som det de er i gang med.
Sammen har de to købt den tidligere Jyske Bank på Axeltorv i Nakskov. Det kan for nogen lyde vildt, men hvad der er endnu mere vildt er, at Morten og Jacob har tænkt sig at stille halvdelen af bygningens stueplan gratis til rådighed for de unge i byen.
Betingelsen er dog – selv om de to ikke vil begrænse – at de unge selv er aktive i at få noget til at ske, og at de sammen med voksne sørger for at holde justits, så lokalerne ikke ødelægges eller skades.
Derfor holdtes der møde med alle dem, som mente at have noget at byde ind med. Det skete i lokalerne fredag den 26. august. Fredagen blev valgt netop med tanke på, at fredagen kan blive en slags omdrejningspunkt i form af en fredagscafé for 16+’erne.
Der skal dog gerne ske meget mere end at afholde fredagscafé, og derfor var alle forslag velkomne, hvis man også selv vil være med til at føre det ud i livet.
Morten og Jacob har arbejdet med projektet i længere tid – også med andre lokaler i byen. Derfor er det lykkedes dem– via deres eget netværk – at få
Nu bliver opgaven at få sorteret i ideerne, forfinet dem og få fundet de ildsjæle, der vil være med til at få ideerne realiseret gennem brugerinddragelse. Morten og Jacob vil naturligvis have en hånd med, så de kan følge projektets udvikling og have en tæt dialog med dem, der får deres hedeste ønske opfyldt.
De 284 kvadratmeter i det tidligere X-tra skal altså i nærmeste fremtid omdannes til et mekka for unge og ungdommelige sjæle, således at byens unge får et nyt tilholdssted – ikke kun for fester. Det bliver spændende at følge udefra, og de to iværksættere får da også lige et spørgsmål med på vejen:
Hvorfor kaster I private midler i en opgave som dette?
-Vi er selv fædre, og vi kan med egne øjne se, at der ikke er tilbud til de unge her. Vil de ud og feste, når de er fyldt 16, så er der jo kun de brune værtshuse, som langtfra er tiltrækkende for unge mennesker. Det være sig i indretning, musik, underholdning i det hele taget og så det publikum, som oftest er stamkunder de pågældende steder.
-Derfor var det indlysende, at vi søsatte projektet, som vore egne børn efterlyste, men det allervigtigste er, at vi gerne vil bidrage til, at de unge synes om byen og ikke bare flygter herfra, så snart de får muligheden.
Hvad ser I selv om åbenlyse muligheder, at lokalet kan bruges til?
-Der kan laves lektiecafé, hverdags- og weekendarrangementer, og hvis en forening eller en gruppe har brug for et sted at holde bestyrelsesmøde, kan vi nok finde en mulighed for at finde plads til det. Vi harnaturligt nok fokus på den unge generation. Vi kan selv huske,
Som optakt til projekt ”Unge i Nakskov” har de to initiativtagere helt i ungdommens ånd haft en lukket FaceBook-gruppe, som er blevet brugt til sparring og til at finde de før omtalte sponsorater. Folk vil gerne være med til at organisere noget for de unge. Vi er blot gået forrest.
Ud over det lokale, som de unge får stillet til rådighed under ansvar, er der det tidligere banklokale. Det håber vi at kunne leje ud til en enkelt virksomhed eller som fx et kontorfællesskab. Vi må se, hvad der viser sig, når vi for alvor kommer i gang. Over de to ”butikslokaler” er der lejligheder. Dem skal vi naturligvis holde fast i som boliger i hjertet af byen.
Den nysgerrige mikrofon vil naturligvis godt vide, hvorfor sådan et par friske fyre spenderer godt 4 millioner på at låne en stor del ud til ungdommen i byen.
-Næsten i munden på hinanden siger de: -Vi har ikke betalt de 4 millioner, ejendommen var udbudt til. Prisen endte på een million. Vi kan også få det til at løbe rundt, uden at vore respektive virksomheder skal lide under det. Det er i øvrigt JAMO Invest, der står som ejer, og med den konstruktion kan vi sikre driften og holde fokus.
Hvornår forventer I at kunne løfte sløret for, hvad der præcist kommer til at ske?
-Ja, nu skal vi lige have set på forslagene, set lidt på økonomien, have talt tingene igennem med sponsorerne, og så vil vi komme med de første ting, der skal sættes i gang. Vi håber, at dørene for alvor kan slås op inden jul eller en gang i det nye år. Tidsplanen bliver lavet, så den tilpasses, efter hvor mange der melder sig klar til at hjælpe. Der er en del arbejde i lokalet, der skal laves, før vi kan åbne.
Vi lavet en åben gruppe på FaceBook, hvor man kan følge udviklingen og tilmelde sig til at hjælpe. Gruppen hedder: ”Fredags Bar … Ja, tak”.
Det møde, der blev afholdt den 26. august, bragte nogle folk i spil. Vi havde gerne set flere unge være aktive, men i første omgang nedsætter vi nogle arbejdsgrupper, så vi kan få styr på processen og de ting, som skal være i lokalerne.