Hans kalder sig selv Unge Jensen
men Bjarne Jensen er snart 55 år

Bjarne Jensen, som mange kender ham: i 2014 uddeling af gavekort til Cirkus Benneweis ved den første byfest i Nakskov.

 

Bjarne Jensen er et kendt ansigt i Nakskov. Og det er ikke helt tilfældigt. Mange kender ham, fordi han, som han selv siger er Dansk Mester i forlæns rullefald, men også fordi engagerer sig i mange ting.
Og det med at blande sig går langt tilbage i hans livshistorie, men det vender vi tilbage til.
Bjarne er spastisk lammet i knæ og albuer, og det kombineret med en rygmarvsskade medfører den mærkelige gangart. Bjarne viste sit talent og engagement allerede i skolen – ikke mindst på det sproglige område, idet han blev 2-sproglig korrespondent fra Handelshøjskolen i Nykøbing Falster.
Det førte ham, som resten af holdet, der blev færdig i 1986, til København. Her bestod han tolkeeksamen i tysk på Handelshøjskolen i København – det nuværende CBS.
Med et smørret grin siger Bjarne pludselig: hvordan tror du man finansierer sine studier, når man læser sprog og ikke kan få SU? Øh – ingen idé! Man sælger naturligvis dyre privatfly til rigmænd i hele verden.
Hm, det må du lige fortælle lidt mere om. Ja, jeg søgte et studiejob, som var slået op på Handelshøjskolen.
Jeg syntes, det lød spændende, og hvis man ikke prøver noget, så sker der heller ikke noget.
Men jobbet hos World Jet Trading blev mit – og næsten et fuldtidsjob. Det var lidt sjovt, at være i kontakt med hele verden før e-mail og udelukkende ved hjælp af telefax og telex (hvis nogen ved, hvad det er). Nogle handler hænger mere ved end andre, men Bjarne var med til at sælge et Gulfstream jetfly til en 22,5 millioner US dollars – på den tid svarende til 180 millioner kroner i 1989.
Kender du måske nogen her omkring, som har solgt et jetfly med guldvandhaner og boblebad ombord? Og hvis smilet ikke var fremme, så vil du måske kunne forstille dig et fra øre-til-øre grin fra Bjarne Jensen, for humøret er absolut intakt.

Tilbage til ungdommen
Bjarne har hele tiden haft en idé om at bo uden for København, og om det var blevet Vordingborg, hvor Bjarne er vokset op, eller om det blev Nykøbing eller Nakskov var der ikke nogen plan for, men en af mulighederne som korrespondent kunne have været det lokale skibsværft, men det var ligesom lukket i mellemtiden. Derfor gik der nogle år, fra han flyttede til København i 1987, til han vendte tilbage i 2001.

Kælenavnet Unge Jensen tror mange måske er relateret til den unge betjent i Olsen-Banden-filmene. Det er dog ikke tilfældet. I 1993 startede han nemlig på det, der siden også skulle blive en del af hans levevej. Projektet hed Økologiske Igangsættere. Her mødte han sine kolleger i et senere konsulentprojekt. Da den ældste deltager kaldte sig Jorlev Junior i en alder af dengang 46 – Bjarne var 29 – måtte han naturligvis udstyres med kælenavnet Unge Jensen. Det har holdt ved siden.
Økologiske Igangsættere var og er et projektværksted, og hensigten er at man lærer at lave sit eget projekt inklusive at søge fonde. Nogle af de projekter de satte i søen var et økologisk Sleep-in i Ravnsborggade, en økologisk café i Griffenfeldsgade i København – allerede i 1994 – hvor økologi var noget mystisk på den tid.
Derudover startede så den nævnte konsulentbiks som en blanding af daghøjskole og folkeoplysende forening. Den sprang ud som virksomhed i 1998 under navnet: Foreningen af Andels-Miljømedarbejdere.
I 2001 lukkede konsulentvirksomheden i sin daværende form,

Gulfsteram IV under landing

 

og Bjarne flyttede til Sydhavsøerne. Samtidig – og næsten naturstridigt – fik Bjarne Jensen job hos Telia Mobile i Høje Taastrup. Men uden et kørekort lærte han til gengæld togtiderne at kende og fik et netværk, fordi han fandt nogle at køre sammen med, der havde kørekort.
Nu vi så er ved levevejen. Hvad laver han egentlig? I dag er Bjarne ansat i fleksjob hos Vestlollands Kloakservice, som han hjælper med at indføre miljøledelse. Et job som faktisk er afledt af projektet Økologiske Igangsættere.

Ingenting er som det ser ud
Mange vil sikkert tro, at når man er hårdt ramt af sygdom og delvist handicappet, så sidder man bare på sine hænder og hæver sin pension. Men den går, som det ses ikke med folk som Bjarne Jensen.
Hans flexjob i Nakskov har vi nævnt, men når man har krudt i røven og ikke kan holde hænderne nede til møder og generalforsamlinger, så ved enhver, at alt kan ske. Og sådan er det også med Bjarne.
Af de mindre kendte fritidssysler han beskæftiger sig med er en frimærkesamling. Og her har Bjarne indtil for nylig naturligvis også været med i bestyrelsen.

Andre kender nok Bjarne, hvis de vover sig over i Nakskovs nye svømmehal. Hans handicap og sociale side, har bragt ham i vandet og med i Svømmeklubbens Venner. Og når man involverer sig, får man også nogle gange ekstra opgaver. I forbindelse med Svømmeklubben er det blevet til en uddannelse som svømmedommer.Undervejs er der slået nogle slag. Et af dem gik til Maribo, hvor vennen Carsten Andersen havde kastet sig ud i et projekt med et stort udstillingshus, og baggrunden med at arbejde med projekter trak også her Bjarne med i bestyrelsen i det, som officielt har titlen Teknikkens Univers, men som nu har fået en mere international arbejdstitel: MOVE. Her arbejder de to tæt sammen om, at skaffe de første penge til et 340 millioner kroners projekt.
Senest har Bjarne været formand for Nakskov.nu, som rigtig mange kender som en lidt rebelsk forening, der ikke lader sig gå på af andres mening og opfattelse. Indtil videre har det ført til tre gratis kalendere uddelt i 4900 Nakskov og lige så mange byfester. Og mere er på vej – der arbejdes med en turisthjemmeside
turisthjemmeside under navnet Visitnakskov.com og lige nu er der et nyt medie under opbygning, som hedder disputs.dk.
Når der kaldes, er Bjarne altid frisk. I sommeren 2016 blev der gjort antrit til en biografforening og også her har Bjarne været med til at sikre en bestyrelse og har deltaget i mange vagter, så de lokale kan se film på det store lærred.

Udvikling i sygdomsforløb
Når man bliver ældre og bruger sin krop, så bliver den sygdom, som jeg går med, ikke nødvendigvis bedre. Der har været nogle hårde kampe – både helbredsmæssigt og mentalt – men den sidste tid har vist, at hvis man er villig til at tage kampene, så får man også et resultat.
I skrivende stund er der sat tiltag i gang, så Bjarne Jensen også i fremtiden kan bidrage til samfundet og foreningslivet med den iver og det gode humør, som de fleste kender ham for.
For som han siger – både privat og arbejdsmæssigt – lærte jeg hos Økologiske Igangsættere i 1993: Det er ikke for sjov, men det skal også være sjovt!

Her kan du hente historien som PDF