Fodbolden i Nakskov – De glade tider med divisionsfodbold– og ny start med FC Nakskov


Af Jørgen “Rassi” Rasmussen, Nakskov (Skrevet i 2015)

Historie i
starten af århundredet!
Nakskov Boldklub blev stiftet på Hotel ”Harmonien” den 1. juli 1919. Dette møde var sammenkaldt på foranledning af et udvalg bestående af tre medlemmer af hver af klubberne ,,1905” og ,,Velo”.
En ekstra ordinær generalforsamling i maj 1919 med dagsordenen: Klubbens sammenslutning med ,,Velo”. Alle stemte for sammenslutningen, og et udvalg kunne meddele ,,Velo” beslutningen, som gennemførte samme øvelse med ekstra ordinær generalforsamling, og stemningen var positiv. Grundlaget for en ny fodboldklub NAKSKOV BOLDKLUB var nu på plads og blev dannet.
Otte år holdt ægteskabet, da der i 1917 stiftedes en ny boldklub i byen, som så hed Boldklubben Velo indtil 2015.
Historien gentog sig i 2015!

Ærkefjenderne endte i et fornuftsægteskab
De to fodboldklubber B. Velo og Nakskov Boldklub gentog kunststykket 96 år efter til fusionen FC Nakskov.
Fodboldfusionen er at betragte som et moderne eventyr med en lykkelig slutning: Storklubben FC Nakskov.
De to tidligere ærkefjender og rivaliserende klubber skal nu stå for fremtidens fodbold i byen.
At sammenlægge to klubber med hver deres særpræg er noget af en udfordring. Det oplevede man så sent som 2012, hvor de første fusionsdrøftelser måtte stilles i bero, og der skulle gå et par år, før der igen blev pustet nyt liv i fusionsplanerne.
Nu var holdningen i begge bestyrelser, at nu skulle det lykkes, og en sammenlægning af ungdomsafdelingerne i sommeren 2014 blev spydspidsen for det fortsatte arbejde i fusionsudvalget.
Nu skulle fusionen godkendes af de to klubbers generalforsamlinger. Det lykkedes i februar og marts 2015. I boldklubben Velo måtte der hele tre generalforsamlinger til, før godkendelsen var en realitet.
Nu er der blevet plads i historiebøgerne til de stolte traditioner og de to tidligere klubnavne. Et nyt og stærkt – FC Nakskov – er en realitet, og alle aktiviteter er nu samlet i NB´s hidtidige domicil på Bregnevej, mens B. Velos domicil i Velovænget er tømt for udstyr og arkivalier.
FC Nakskov har omkring 600 medlemmer og er dermed en af Lollands største foreninger.Der er skabt et nyt og stærkt fundament for et godt træningsmiljø og for fodbolden på
Vestlolland, og den nye storklub vil også stå som garant for et godt socialt miljø.
Det har kendetegnet begge de fusionerende klubber. Det ændres der ikke på. Fælleskabet og frivilligheden vil være fremherskende elementer i den nye storklub.

Gode ben og gyldne tider
Set over år har der været mange både op- og nedture i Nakskov Boldklub, og det er egentlig sådan for de fleste, at vi helst husker og mindes opturene.
De fleste fodboldinteresserede 60 plus`ere vil derfor kunne nikke genkendende til overskriften og navne som Kurt Hansen, Ivan Lykke, Arne Skipper, Bent ”Bibber” Hansen og Kenneth Skovdam.
Vi er først historisk tilbage i slut-70`erne, hvor NB havde samlet et spillerpotentiale, der kunne stå sig med de bedste af landets klubber. Amatørbegrebet var blevet mere og mere udvandet. Sponsorer gjorde sit indtog, og kontraktordninger dukkede op.
Det var de gyldne tider, hvor hjemmekampene søndag efter søndag bød på et massivt publikumsopbud i Nakskov Idrætspark, og hvor det hele kulminerede og bristede, da NB ved afslutningen af sæsonen var tæt på oprykning til 1. division (læs: nu Superliga) i en kamp mod Fremad Amager i Sundby Idrætspark.
Det skortede ellers ikke på støtte hjemmefra, da tilhængerne fyldte hele 21 busser fra Vognmand Kruse og fordoblede tilskuerantallet på Amager i kirketiden.
Det er alligevel en tid, man mindes – en tid, hvor NB også i Kurt Hansen fik sin første A-landsholdspiller og ligeledes karismatiske målmand Ivan Lykke.
Det var også en periode, hvor sponsorer gjorde deres indtog i klubberne og dermed gjorde op med amatørbegrebet, og Nakskov Boldklubs daværende bestyrelse med formand Finn Andersen i spidsen besluttede at stige på toget.
Det resulterede i oprettelsen af et anpartsselskab, som alene skulle administrere klubbens førstehold. Anpartsselskabet blev efterfølgende nedlagt i 1982.

Andre gyldne perioder
I 1946 til 1954 spillede NB i 3. division. I 1951 var der kun et par uventede nederlag, der spændte ben for den attraktive oprykning til 2. division. Holdet sluttede to point efter vinderen Horsens, som NB i øvrigt vandt over.

En anden gylden periode var i årene 1955-1959, hvor NB spillede sig i 3. division efter først at vinde LF-serien og derefter nærmest udraderede Viborg med 9-1 i den afsluttende oprykningskamp. I 1959 var en epoke dog slut.
NB endte i kvalifikationsturneringen – 4. division –og måtte året efter rykke ned i Lolland-Falster Serien. Efter en enkelt sæson vandt NB dog rækken og rykkede op i 4. division.
I 1971 sikrede NB sig atter en plads i 3. division, hvor holdet toppede i 1975 med 2. division, hvilket var 35 år efter første gang 2. div. i 1939.

NB i tre talentfinaler
og vandt de to
NB vandt i 1962 talentturneringens finale, som var en anerkendt turnering førhen, mod Vejle Boldklub, foran 3.800 tilskuere med 3-1 (0-1) i Nakskov Idrætspark.
I 1969 var NB igen finaledeltager, men tabte 1-4 mod Esbjerg ØB. I semifinalen vandt NB over Silkeborg.
NB vandt for anden gang den landsdækkende talentturnering i 1989 igen mod hæderkronede Vejle Boldklub. Igen var finalestævnet i Nakskov og med forlænget spilletid og straffesparkskonkurrence. 8-7 blev cifrene efter ordinær kamp 4-4.
Men NB har været meget andet end førsteholdsfodbold: Store talenter med diverse ungdomslandskampe, ungdomsarrangør af uofficielle Danmarksmesterskaber, en masse alternative arrangementer fx. byfest med det lange ølbord i Sønder-gå-gade i 5 år og mange ungdomslandskampe i Nakskov Idrætspark.

Velo har også
snuset til divisionen
Boldklubben Velo har også snuset til divisionen. I 1964 var klubben en enkelt sæson i 4. division, hvor 7 hold rykkede ud af rækken. I 1966 og 1968 blev det til en enkelt sæson i Danmarksserien.
Begge klubber har haft bordtennis og håndbold på programmet!

2016 –
Nakskovs jubilæumsår
Vi ses på OK Plus Stadion (sponsor har købt navnet), hvis du vil se fodbold på opvisningsbanen fra april til oktober. Øvrige kampe for FC Nakskov spilles på Nakskov Idrætsparks unikke græsbaner centralt i byen, og vi håber på endnu en ungdomslandskamp til købstaden Nakskovs byjubilæum 750 år!

Her kan du hente historien som PDF 

I 1971 rykkede NB fra Danmarksserien til at spille i 3. division, hvor legendariske spanioler Juan Ramon (fra FC Sevilla) blev træneran–svarlig med ”sølvskoen” H.P. Hansen. I 1970`erne havde Nakskov Boldklub et godt spillermateriale år efter år og udenlandske trænere f.eks. hollænderen Pieter Kraak og belgieren Eduard Bründl. På holdbilledet ses fra venstre holdleder Karl-Egon Andreassen, målmand Finn Eriksen, Bruno de la Motte, Hans Kurt Seirsen, Arne Hansen, Jan Holmegård, Leif Jørgensen og Kurt ”Røde” Hansen. Fra venstre knælende Bent ”Bibber” Hansen, Bjarne Truelsegaard, Torben Rasmussen, Ib Rasmussen, målmand Ivan Lykke, Søren Godske, Kurt ”Tjavs” Ottosen og træner Hans Peter Hansen