Netværkschef for 55+’ere

Randi Meincke – iværksætter for 55+-netværket på FaceBook

(Marts 2017)At være netværkschef lyder som noget fint fra en fin adresse i det indre København og med en fin akademisk titel på visitkortet. Men sådan er det ikke for den 70-årige Randi Meincke, som hele sit liv har levet på Lolland – med en start i Utterslev og nu en adresse i et hyggeligt sommerhusområde i Hummingen.
Egentlig er Randi ikke en såkaldt linselus og vil ikke gerne være i fotografens linse eller i det hele taget i centrum for begivenhederne. Hun er en af dem, der gerne organiserer og har styr på alt.
Randi har aldrig været som alle andre. Mens hendes mand, Steen, stadig drev sin tømrer- og snedkervirksomhed, sad hun ikke som andre medhjælpende hustruer med hovedet begravet i regnskaber og talkolonner. Næh, Randi kørte med materialer til de forskellige byggepladser og deltog også i arbejdet på værkstedet.
Alderen har dog sat tempoet lidt ned, og hun bor stadig sammen med Steen i Hummingen, som nok ikke er verdens travleste sted. Og som besøgsven for Hjælpesagen i Nakskov i mere end 5 år fandt Randi ud af, at der er mange ensomme mennesker. Selv om hun stadig er med i Hjælpesagen, er hun ikke så aktiv, men da der ikke skete så meget – heller ikke for de ældre – så hun en dag, at en fra Odense havde lavet en FaceBook- gruppe for de lidt ældre.
Som tyskerne siger: So ein Ding, müssen wir auch haben. Og som sagt, så gjort. Det startede i 2015 med 7 medlemmer af gruppen, og i skrivende stund er der 200 medlemmer af FaceBook-gruppen, og der kommer nye til næsten hver dag. Men hun sorterer også ud, når folk ikke har været med i et års tid. Det er jo et aktivt netværk.
FaceBook redder ikke verden
Ligesom med så mange andre grupper på FaceBook er der ikke noget medlemsgebyr eller kontingent. I skrivende stund er kun 10 af deltagerne ikke på FaceBook, men der kan jo sidde mange derude, som ikke ved, hvad det går ud på.
Men gruppen har vokset sig stor på det social samvær. Der er ingen mødetvang, men der arrangeres bl.a. en komsammen med spisning den første fredag i måneden kl. 13 – et sted på Lolland eller Falster.
Randi har måttet sande, at ikke alle over 55 er på FaceBook, så hun tager gerne imod ”indmeldelser” eller tilmeldinger til de månedlige arrangementer på hendes telefon – 20 16 51 98 – som på alle måder er livlinen til omverdenen sammen med den iPad, der nærmest klæber til hende. Her kan man skrive til hende på rmjsj@tdcadsl.dk.
Gruppen 55+ er ingen datinggruppe, men derimod en mulighed for at møde andre på ens egen alder uanset køn. Vi har folk, som kommer alene, fordi de er blevet skilt eller måske enkemand eller –kone. Men vi har faktisk også en del par, som bare gerne vil ud blandt andre. Man kan tale om alt, og der er altid en god stemning.

Mødes forskellige steder
Måske kan det med at komme rundt være en udfordring for nogen, for vi mødes rundt om på Lolland og Falster på skift, men det bliver mere og mere almindeligt, at deltagerne aftaler at følges ad i de biler, som skal køre alligevel. Det giver endnu mere sammenhold – og det er jo en af de ting, som mange ældre søger i hverdagen.
Det største problem – eller den største opgave – er at opdrage folk, selv om de er voksne. Jeg må finde en pædagogisk måde at lære folk at melde både til – og evt. fra – så man ikke står

med for mange eller for få pladser, siger Randi – uden at være den skrappe lærer, men let irriteret – fordi man også stiller stedet i en kattepine, hvis ikke antallet af deltagere matcher den angivelse, jeg giver nogle dage i forvejen.
Jeg bestiller ikke mad eller drikke til folk, når vi den første fredag i måneden mødes. Jeg sørger for at der er en stol til rådighed. Så bestemmer folk selv, om det skal være en pizza eller den helt store 5-retters menu. Om det skal være et glas vand eller dyr Amarone-vin.
Typisk er der maximum 50 deltagere, men antallet er ikke afgørende for Randi, men derimod den gode stemning og snakken om vind og vejr, eller hvad der ellers falder folk ind.

Organisatoren i front
Det ser måske enkelt ud, når man bare mødes, men Randi overlader intet til tilfældighederne. Derfor tager hun og Steen rundt og besøger de spisesteder, der ligger i den nærmeste omegn af, hvor det næste træf skal finde sted, spiser de ofte og tjekker, at forholdene i øvrigt er okay. Både at der kan være de 40-55 personer, men også at der mulighed for fx parkering og lignende i nærheden.
Den 3. marts er næste gang, ”de gamle” mødes. Det bliver i Maribo, og herefter følger Nykøbing og så igen Nakskov.
Hjemme foran pejsen sidder Randi og styrer slagets gang. De sidste par måneder mere siddende end sædvanligt, fordi hun har været gennem en operation i den højre ankel. Men her kommer den moderne teknik den glade ”netværksdirektør” til glæde. For her i huset har vi trådløst internet, og så kan jeg styre slagets gang.
Og nåh ja, så kan Steen lave mad, så jeg ikke behøver at bekymre mig om det herhjemme heller, siger Randi – og kalder på en optankning af kaffen på bordet.

Fra et af de månedlige møder, hvor man spiser og hygger sig.

 

Her kan du hente historien som PDF