Japanerne elsker Lolland og Nakskov

En af mange japanske delegationer sammen med tyskere på besøg ved energirenovering på byggeplads i Nakskov.

Af Tomoko Kitamura Nielsen, Stokkemarke (Skrevet i 2015)

Man kan måske bruge det danske udtryk: Modsætninger mødes, og sød musik opstår.
Japan (Tokyo) ligger ikke kun 8.836 km fra Nakskov i lige linje. Der er også meget store mentale og sociale forskelle.
Japan har oplevet ”the lost two decades” – altså to tabte årtier, som er betegnelsen for de år, hvor den japanske økonomi gik ind i en slags bobleøkonomi, som den vi op-levede i Danmark op til finanskrisen, der startede i 2008.
Den japanske økonomi var blevet til en finansbobbel. Spekulanter misbrugte mulighederne, og økonomien forud for 1991 skabte de tabte årtier. Vi kender det bl.a. også her fra Europa, hvor man kunne låne penge og få penge for det. Det vil sige en minusrente. Og selv om økonomien blev bedre omkring år 2000 – så kom forbruget i Japan aldrig tilbage på niveauet fra 1980’erne.
Derudover har Japan også oplevet Great East Japan Earthquake – det jordskælv, som for få år siden betød en kæmpetsunami – men landet kæmper hele tiden mod større og mindre jordskælv.
Man kan vel sammenligne det med at gå rundt i – om ikke evig angst – så i en form for alarm, for det ryster jævnligt, og huse skal bygges på en særlig måde for at kunne modstå dagligdagens ”små” stød.
Men det er jo kun det fysiske. På den sociale front er samfundet på vej til at blive et af verdens største ældre-samfund. Her kan ordet ældrebyrde måske give mening. Vi taler om millioner af ældre, som kræver omsorg.
Hvis Danmark mener, at der er for stor centralisering mod metropolen (kaldet København), så er det måske, fordi vi ikke har øjnene åbne for, hvilke udfordringer andre lande og nationer har. Man kan også sige det på en anden måde: Hvis vi synes, de unge mennesker flygter fra områder som Lolland og Nakskov, så er det vand ved siden af den flugt, som ungdommen foretager sig i Ja-pan.
Og synes du ikke det lyder, som om der er problemer nok, så skulle man måske se lidt mod øst. På den måde ser vi tydeligt, hvad det er, japanerne efterspørger: Ro og fred samt positive og kreative løsninger.
Det står også nærmest hamret i marmor, at kløften mellem rig og fattig vokser i Japan. Det skaber frustrationer blandt dem, der ikke er med ved festbanketten.
Ser man lidt lavpraktisk på verden, så har vort landbrug og skovbrug nogle rimelige vilkår. Ikke dermed sagt at de er ideologisk optimale, men vi lever ikke med en trussel om total
eller næsten total nedlukning på grund af en aftale, som den Japan er ramt af. Vi kender den nok ikke særlig godt på vore breddegrade, men den hedder TPP – som står for Trans-Pacific-Partnership, som er en slags EU på tværs af Stillehavet.
Store fremtidige udfordringer
Hvis vi her på Lolland synes, der er problemer med at finde løsninger på fx energiforsyning, så giver det nærmest hovedpine at finde energi til ca. 13,2 millioner mennesker på et areal, der er lidt større end af Lolland-Falster, mens hele hovedstadsregionen rummer 38,6 mio. indbyggere.
Det er en af grundene til, at vi har valgt atomkraft, siger Tomoko Kitamura Nielsen. Vi har dog store problemer med løsninger til atomaffaldet – ikke mindst set i lyset af det, som skete med miljøet efter Fukushima-ulykken den 11. marts 2011.
På en form for positivliste kommer, at vi skal have OL i Tokyo i 2020. Det bliver spændende at følge, for man ønsker, at OL bliver grønt med bl.a. brintby og cykelvenlige bydele.
Den sidste større udfordring er det japanske demokra-ti. Det er i den grad i fare, fordi japanerne ikke gider at stemme. Sidste gang, der var valg, var det kun ca. 50%, der ofrede tid på at gå ned og sætte et kryds.

Udfordringer,
udfordringer,
udfordringer……

Men udfordringer er ikke altid problemer. Udfordringer giver os mulighed for at udvikle os. Derfor kommer flere japanere og besøger Lolland og Nakskov. De ser os som en slags mønsterbrydere, fordi vi gør tingene anderledes.
Nakskov og Lolland er et samfund, der altid bruger ud-fordringer til positiv udvikling eller nye løsninger.
For så vidt angår den politiske udfordring i Japan, så står Nakskov som oprigtig, når det gælder demokratiet, hvor vi altid er meget aktive og åbne omkring debat, ligesom vi har mange borgermøder og et ufatteligt rigt foreningsliv sammenlignet med Japan.
Set fra Japan er Nakskov og Lolland ikke bange for forandring. De ser, hvordan vi har ændret fra skibsværftets kæmpe skibe til produktion af vindmøllevinger. Eller de har fx set et testanlæg som Poseidon (det store bølgekraftforsøg ved Onsevig) samt vinduddannelse af vindmøllemontører hos IWAL.
Mange japanske akademikere, professorer og borgmestre har set på, hvordan byer er gået fra skolelukning til verdens først brintby i Vestenskov, eller hvordan oversvømmelser på Lolland har ført til en klimapark i Onsevig.

Lolland viser, hvordan forstærkning af landbrug og skovbrug fører til merværdiprodukter. Gode eksempler på dette kan være Knuthenlund, som har formået at vække en gammel tradition og gøre det til noget så kvalitetsorienteret, at man valfarter den halve jord rundt for at se produktionen.
Og når Knuthenlund og de andre lokale producenter sender deres varer blot ”et stenkast” væk til fx ”Den fuldkomne Fisker” i Onsevig, så opleves den danske sjæl på en ganske særlig måde, så japanere, der vil have det bedste mad, tager flyveren fra Tokyo til København, aflægger Noma et besøg og fortsætter til en samling huse – Onsevig – hvor god smag og dansk kvalitet rammer midt i skiven: Kvalitetsoplevelse.
Forespurgt siger Hanne og Carl Madsen fra Onsevig, at 20% af deres omsætning stammer fra japanske gæster. Behøver vi næsten at sige mere?
Flere løsninger på Lolland
På Lolland arbejdes bevidst og målrettet med vedvarende energiproduktion. Japanerne ser måbende til, hvordan vi går fra ressourcemangel til merværdi via affald som genbrugssystem.
Det er også med stor interesse, at mange japanske ledere aflægger besøg hos arkitekt Philip Rasmussen i Nakskov, som har vist, hvordan man skaber udvikling fra en by med mange cykeltrafikulykker til sikker cykelturistby. De forstår nærmest ikke, hvor meget cykelturisme kan gøre for folk.
Man ser også, hvordan man går fra ruiner til forskningscenter og museum samt fra socialimport til Danmarks bedste arbejdspladser. Der er meget imponerende.
Men udfordringer og udvikling er ikke eneste grund japanere behøver for at besøge Lolland og Nakskov. De elsker vore æbler, pærer, blommer, ost, kød, øl og kirse-bærvin – sagt med andre ord: Bedste fødevarer af lokale kvalitetsråvarer.
Af andre områder, som fascinerer, er Maribosøerne, Nakskov Fjord, vindmøllerne, havmøllerne, højt til him-len uden elledninger, god landbrugsjord, smukke cykelruter i skønne naturområder, tulipan- og rapsmarker samt de flinke folk.
Der er flere grunde til, at japanere kommer og besøger Nakskov og Lolland ud over udviklingsideer og løsninger: Her er det sted, man kan slappe helt af fra storbyens hektisk hverdag og stress.
Lolland og Nakskov er ”mekka” for japanske turister.

Her kan du hente historien som PDF